mod_vvisit_counterBu Hafta80

Makine teknikeri yetiştiren bir programdır. 4. yarıyılda imalat ve bakım olarak iki bölüme ayrılmaktadır. Malzeme, Metroloji, CAD-CAM ve CNC laboratuvarları ile Endüstriyel Makineler Atölyesi mevcuttur.

Makine programının öğrencileri, mevcut makinelerin kullanılması, bunlarla ilgili üretim alanlarında imalata konu olan makine parçalarının tasarlanması, teknik resimlerinin çizilmesi ile ilgili konularda eğitim almaktadırlar. Bu programdaki dersler özellikle atölye çalışmaları ile birlikte yürütülmektedir.

Makine Programı Atölyesi 201 m2 alana sahip olup atölyemizde 8 adet Torna, 3 adet Üniversal Freze tezgahı, Matkaplar, satıh taşlama, silindirik taşlama, Saç Kıvırma Makinesi, Kaynak Makineleri, Punta Kaynak Makinesi, Kollu Giyotin Makas gibi takım tezgâhlarına ve bu tezgâh takımlarının işleyici donanımlarına sahip olup, talaşlı ve talaşsız imalat uygulamaları ile eğitim-öğretim faaliyetleri sürdürülmektedir.

Ayrıca Meslek Yüksekokulumuz Makine Programı tarafından kullanılan 3 adet Cnc torna ve 1 adet Cnc freze tezgahı bulunmaktadır. Bu laboratuvarda öğrencilere bilgisayar ortamında tasarım programlarını kullanarak, yapmış oldukları çizimlerin doğruluklarını simülasyon programları sayesinde kontrol edilip; CNC programlama dilinde çizimi yapılan materyalin programı yazılarak CNC dik işleme merkezinde üretimi gerçekleştirilebilmektedir.

Bu programın hedefi; iki yıllık ön lisans öğrenimi sonunda öğrencilerimizi geleneksel imalat yöntemleri, tasarım teknikleri, malzeme seçimi, bilgisayarlı tasarım ve bilgisayarlı üretim yöntemleri konusunda temel bilgi ve becerilere, temel matematik ve fen bilimi bilgisine sahip olacak, en uygun üretim yöntemini seçebilecek, talaşlı-talaşsız üretim yöntemleri ile bilgisayarlı tasarım ve üretim yöntemlerini bilecek, uygulayacak ve gelişmeleri takip edebilecek teknik eleman olarak yetiştirmektir.
Makine Programı öğrencileri mezun olduktan sonra her türlü makine imalat ve tasarımında görev alarak kamu kurumlarında, özel işyerlerinde veya kendi işlerinde çalışabilirler.

DGS İLE GEÇİŞ YAPILABİLECEK BÖLÜMLER
Döküm Öğretmenliği, Endüstriyel Teknoloji Öğretmenliği, Gemi İnşaatı Mühendisliği, Gemi Makineleri İşletme Mühendisliği, İmalat Mühendisliği, Kalıpçılık Öğretmenliği, Makine Mühendisliği, Makine Resim Ve Konstrüksiyon Öğretmenliği, Malzeme Bilimi Ve Mühendisliği, Metal Öğretmenliği, Metalürji Ve Malzeme Mühendisliği, Otomotiv Öğretmenliği, Talaşlı Üretim Öğretmenliği, Tasarım Ve Konstrüksiyon Öğretmenliği, Üretim Mühendisliği.

• Endüstri ve işletmelerde yapılacak staj çalışmaları

gibi yararlı ve yol gösterici bilgiler sağlayacaktır. Ayrıca öğrencilerin mezuniyet sonrası mesleki çalışma ortamlarındaki uyum ve başarı düzeyleri de programın gelecekteki yapısının belirlenmesinde yardımcı olacaktır.

Makine Programına kaydolan öğrenciler, programdan mezun olabilmek için öngörülen müfredattaki tüm dersleri alacaktır. Bunlara ek olarak, programın 1. yılın sonunda meslekleri ile ilgili 30 günlük Meslek Stajını başarıyla tamamlamaları gerekmektedir.

Yrd. Doç. Dr. Yaşar Bilgin
(Makine ve Metal İşleri Bölümü Bölüm Başkanı)

Yrd. Doç. Dr. Nilgün İnce

Öğr. Gör. Süleyman Soydaş