Anasayfa Bölümler Kimya ve Kimyasal İşleme Teknolojileri Rafineri ve Petrokimya Teknolojisi

Rafineri ve petrokimya programının amacı ham petrolün işlenmesi ve çeşitli petrol ürünlerinin elde edilmesinde çalışacak ara insan gücünü yetiştirmektir. Rafineri ve petrokimya teknikerleri Enerji Bakanlığına bağlı petrol rafinerilerinde çalışabilirler.

Rafineri ve petrokimya programının amacı, ham petrolün işlenmesi ve çeşitli petrol ürünlerinin elde edilmesinde çalışacak ara insangücünü yetiştirmektir.

Programda Okutulan Belli Başlı Dersler: Rafineri ve petrokimya programında bilgisayar, teknolojinin temel ilkeleri, kimyasal süreç ilkeleri, petrokimya teknolojisi, işlem ölçümleri gibi dersler okutulmaktadır.

Rafineri ve Petrokimya alanında eğitim görmek isteyenlerin, temel bilimlerde ve özellikle kimya alanında başarılı olması beklenir.

Ayrıca öğrencilerin mezuniyet sonrası mesleki çalışma ortamlarındaki uyum ve başarı düzeyleri de programın gelecekteki yapısının belirlenmesinde yardımcı olacaktır. Rafineri ve Petrokimya programına kaydolan öğrenciler, programdan mezun olabilmek için öngörülen müfredattaki tüm dersleri alacaktır. Bunlara ek olarak, programın 1. ve 2. yılında meslekleri ile ilgili 30 günlük Meslek Stajını başarıyla tamamlamaları gerekmektedir.

Mezunların Kazandıkları Ünvan ve Yaptıkları İşler: Rafineri ve petrokimya programından mezun olanlara "Rafineri ve Petrokimya Teknikeri" ünvanı verilir. Rafineri ve petrokimya teknikeri kimya mühendisinin yönetimi ve denetimi altında, ham petrolün çeşitli aşamalarda yapılan işlemlerle arıtılması ve petrol ürünlerinin elde edilmesi ile ilgili çalışmaları yürütür. Bunun için kullanılan katkı maddelerini ve bunlarla elde edilen ürünün standartlara uygunluğunun kontrolü için testler yapar; kimya mühendisine araştırmalarında yardımcı olur.

Rafineri ve petrokimya teknikerleri Enerji Bakanlığına bağlı petrol rafinerilerinde ve petrol ürünlerine yönelik üretim tesislerinde çalışabilirler.

Doç. Dr. Ercan Arpaz

Öğr. Gör. Ayşin Küçükparmaksız